ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ

Μύθος: Τα υδροηλεκτρικά φράγματα καταστρέφουν τα οικοσυστήματα των ποταμιών

Όλα τα φράγματα προκαλούν αλλαγές στα οικοσυστήματα των ποταμιών, όχι μόνο αυτά που κατασκευάζονται με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα νέα οικοσυστήματα που δημιουργούνται σε υδροηλεκτρικά φράγματα δεν είναι φτωχά σε "υγεία", απλώς διαφέρουν σε σχέση με τα αντίστοιχα οικοσυστήματα που υπάρχουν στην αρχική κατάσταση των ποταμιών. Η μεταβολή αυτή μπορεί να χαρακτηρισθεί ως θετική ή αρνητική, ανάλογα με το σύστημα αξιών που υϊοθετείται για την αξιολόγησή της. Είναι απαραίτητο να αξιολογείται κάθε υδροηλεκτρικό έργο χωριστά, χρησιμοποιώντας αυστηρά επιστημονικά δεδομένα και κριτήρια, χωρίς προκαταλήψεις και προαποφασισμένες κρίσεις/επιλογές.

Οι λιμνοδεξαμενές πίσω από τα φράγματα συχνά σφίζουν από ζωή, που συμπεριλαμβάνει τόσο πληθυσμούς ανάδρομων ψαριών, όσο και πληθυσμούς ψαριών που εξαρτώνται άμεσα από τη λιμνοδεξαμενή για την επιβίωσή τους. Τα φράγματα αυτά παρέχουν μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, όχι μικρότερη. Οι ψαράδες αποδίδουν μεγάλη σημασία σε αυτές τις τεχνητές λίμνες, καθώς δίνουν συχνά τη δυνατότητα για ψάρεμα μεγάλων ψαριών. Είναι, επίσης, συχνό το φαινόμενο δημιουργίας καταφυγίων άγριας φύσης γύρω από τις λιμνοδεξαμενές, οι οποίες, σε μερικές περιπτώσεις, αποτελούν τους σταθερούς εκείνους βιοτόπους που είναι απαραίτητοι για τα απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση είδη.

Πολλά μικρά υδροηλεκτρικά έργα δεν απαιτούν την κατασκευή φράγματος, και, κατά συνέπεια, δεν εμφανίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις κατάντι των φραγμάτων που συχνά επικαλούνται όσοι εναντιώνονται στο ενδεχόμενο ενεργειακής αξιοποίησης των υδάτινων πόρων. Συχνά, υδροηλεκτρικά έργα αποθήκευσης και απελευθέρωσης του νερού (peaking plants), μπορούν να ωφελήσουν τα κατάντι των έργων αυτών οικοσυστήματα. Για παράδειγμα, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του οξυγόνου στο νερό, να ελέγξουν τη θερμοκρασία του, να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για αναψυχή. Για εκείνα τα έργα αποθήκευσης νερού, που οι επιπτώσεις τους δεν είναι αμελητέες, η κατάλληλη ορθολογική διαχείρισή τους μπορεί να περιορίσει αισθητά τις όποιες επιπτώσεις τους.

Επιστροφή στη σελίδα ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ